Wortelkanaalbehandeling - Dentares Smile Clinic
 

Wat is endodontie?

De term “endodontie” is afgeleid van twee Griekse woorden “endo” dat binnenin betekent en “odons” dat tand betekent.

Samen betekenen deze woorden de tak van de tandheelkunde die zich bezighoudt met ziekten en verwondingen van de zachte weefsels binnen een tand of de tandpulpa.

Endodontie komt van 2 Griekse woorden, “endo” en “odons” wat “binnenkant van de tand” betekent. Endodontie is het tandheelkundige specialisme dat zich bezighoudt met ziekten en letsels van het zachte weefsel binnenin een tand.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Binnenin uw tand zit, onder het glazuur en een harde laag die tandbeen wordt genoemd, een zacht weefsel dat tandpulp heet. Dit weefsel bevat bloedvaten, zenuwen en bindweefsel, die de wortel van uw tand helpen groeien tijdens zijn ontwikkeling. Als de bacteriën in de mond door cariës, scheurtjes, breuken de tandpulp hebben bereikt, veroorzaakt dat pijn. Een wortelkanaalbehandeling is het proces van reiniging, desinfectie en afdichting van het pulpaweefsel in de wortelkanalen om van deze pijn af te komen en herinfectie te voorkomen.

Wat gebeurt er bij een wortelkanaalbehandeling?

Tijdens de wortelkanaalbehandeling plaatst uw endodontist:

Plaatst een dental dam (klein zeil) over uw tand om het aangetaste gebied te isoleren en uw mond te beschermen.
Bereikt het pulpaweefsel van boven of achter uw aangetaste tand of kies door het tandbederf te reinigen.
Verwijdert beschadigd of ziek pulpaweefsel.
Reinigt en desinfecteert het gebied binnenin de tand.
Vult en verzegelt de tand.

Welke procedures voert een endodontoloog meestal uit?

Endodontisten worden ook wel wortelkanaal tandartsen genoemd. Hoewel algemene tandartsen en endodontisten beide wortelkanaalbehandelingen kunnen uitvoeren, voeren endodontisten deze procedure veel vaker uit. Dit hogere volume en de extra opleiding vertalen zich in het hogere niveau van expertise in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen.

Endodontisten zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren van complexe oorzaken van tandpijn. Ze voeren ook andere tandheelkundige behandelingen uit, waaronder:

  • Endodontische herbehandeling: Verwijderen en vervangen van materialen die gebruikt zijn bij een eerder wortelkanaal dat niet goed genas.
  • Spoedeisende tandheelkundige chirurgie: Kan betrekking hebben op het herstellen van complexe tandletsels of het behandelen van ernstige tandinfecties.
  • Endodontische chirurgie: Gespecialiseerde chirurgie, zoals apicoectomie (verwijdering van het uiteinde, of tip, van de wortel van een tand).
Wat behandelen endodontologen?

Endodontisten behandelen vooral de inwendige weefsels van de tand (de tandpulp) of de wortelweefsels die schade hebben opgelopen door enkele van de volgende oorzaken:

  • Tandbederf, zoals een onbehandelde holte door tandplak die het wortelweefsel van een tand beschadigt.
  • Tandabces, een ophoping van pus die ontstaat wanneer bacteriën in je tand of tandvlees komen).
  • letsel aan de tanden door trauma (zoals een harde val).
  • Gebarsten tand, wanneer een barst zich uitstrekt tot het pulpa van de tand.
Hoe specialiseren endodontisten zich in het redden van uw tanden?

Samen met vier tot vijf jaar geavanceerde opleiding na de tandartsopleiding, hebben endodontisten een ongelooflijke precisie en hand-oog coördinatie, waardoor ze zeer bedreven zijn in het uitvoeren van complexe behandelingen. Ze gebruiken de meest gespecialiseerde en geavanceerde technologie om tandpijn te behandelen en wortelkanaalbehandelingen uit te voeren. Niemand is beter in het redden van uw natuurlijke tanden.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Tijdens de behandeling krijgt u plaatselijke verdoving om de binnenkant van uw mond te verdoven voor uw comfort. Een wortelkanaalbehandeling is dus niet pijnlijker dan een gewone tandheelkundige ingreep, zoals een vulling.

Hoe lang duren wortelkanalen?

Volgens de American Association of Endodontists hebben wortelkanalen een succespercentage van meer dan 95% en gaan ze in de meeste gevallen levenslang mee. Maar verschillende factoren bepalen hoe lang het effect van een wortelkanaalbehandeling aanhoudt, zoals de oorspronkelijke omvang van het verval, de plaats van de tand of kies, de leeftijd en gezondheid van de patiënt, de ervaring van de tandarts, de kwaliteit van de materialen en een goede nazorg.

Wat is het doel van een wortelkanaalbehandeling?

Het belangrijkste doel van een wortelkanaalbehandeling is de pijn van de patiënt te verlichten en de tand of kies zo mogelijk te redden.

Hoe weet ik of ik een wortelkanaalbehandeling nodig heb?

De beste manier om te bepalen of u een wortelkanaalbehandeling nodig hebt, is naar uw tandarts te gaan en een röntgenfoto te laten maken. Maar er zijn een paar waarschuwingssignalen om op te letten;

  • Aanhoudende pijn
  • Gevoeligheid voor warmte en koude
  • Pijn als je eet en je tand aanraakt
  • Een afgebroken of gebarsten tand
  • Mobiliteit van de tanden
  • Gezwollen tandvlees
  • Verkleuring van de tanden

Als u een van deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar uw tandarts te gaan.

Wat gebeurt er als het wortelkanaal mislukt?

Een mislukt wortelkanaal verwijst naar situaties waarin sprake is van een infectie in de wortel van de behandelde tand. Volgens de American Society of Endodontists zijn er verschillende mogelijke oorzaken van een mislukt wortelkanaal:

  • Gecompliceerde wortel anatomie.
  • Gebogen of smalle kanalen die niet effectief zijn behandeld.
  • Breuken of barsten in de tand.
  • Uitgestelde plaatsing van een kroon of toepassing van andere restauraties om de tand te beschermen.
  • Nieuw tandbederf is blootgelegd aan de wortel.
Welke symptomen worden gezien als een wortelkanaal mislukt?

Ongemak voelen rond de geïnfecteerde tand is het duidelijkste symptoom. Het is normaal dat u in de dagen na de wortelkanaalbehandeling gevoeligheid voelt in de behandelde tand of kies. Ernstige en aanhoudende pijn is echter een teken dat er iets misgaat.

Zwelling is vaak een teken van infectie of ontsteking. Een beetje zwelling gedurende een paar dagen na de behandeling is normaal en te verwachten tijdens de genezing. Maar als de zwelling na het genezingsproces opnieuw optreedt, kan dat een teken zijn van een voortdurende ontsteking of infectie.

Fistels of pusafscheiding in het tandvlees is een ander teken van infectie en falen.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden voor mislukte wortelkanalen?
  • Retreatment van de wortelkanalen
  • Een chirurgische procedure bekend als apicoectomie
  • Tandextractie
Wat gebeurt er na een wortelkanaalbehandeling?

Uw mond is een zeer gevoelige plek voor infecties. De meeste bacteriën komen uw lichaam binnen via de mond terwijl u eet en drinkt. Het ongemak na een wortelkanaalbehandeling is vrij minimaal. Er kan echter een kleine hoeveelheid pijn en zwelling optreden na de ingreep. In dergelijke gevallen zal uw tandarts u waarschijnlijk een recept uitschrijven voor NSAID’s zoals ibuprofen of antibiotica zoals penicilline. Neem uw medicijnen zoals voorgeschreven, zelfs als u geen pijn voelt. De procedure veroorzaakt enige ontsteking, dus het gaat niet alleen om de pijn, maar ook om de zwelling die optreedt. Onmiddellijk na de ingreep is uw mond nog minstens een paar uur verdoofd. Gedurende deze tijd is het belangrijk dat u niets eet waarop u moet kauwen en niets warms drinkt.

De komende dagen moet u de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Blijf uw medicijnen innemen zoals voorgeschreven.
  • Eet zachter voedsel.
  • Zorg ervoor dat u kauwt met de onbehandelde kant van uw mond.
  • Zorg voor uw mondhygiëne en poets uw tanden voorzichtig.

Verwaarloos toekomstige afspraken niet, zelfs niet als u pijnvrij bent. In de meeste gevallen zijn tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan ernstig beschadigd. Er kunnen kronen nodig zijn om de tand na de behandeling te versterken.

Is er een alternatief voor een wortelkanaal?

Er zijn verschillende alternatieven voor wortelkanalen:

  • Directe afdekking van de pulpa: Directe pulpa-afdekking is een soort tandheelkundige procedure die kan worden gebruikt om ernstige schade of verval te behandelen waarbij de pulpa bloot komt te liggen. Een tandarts kan deze procedure aanbevelen om te voorkomen dat in de toekomst een wortelkanaalbehandeling of een tandextractie nodig is. Tijdens deze procedure wordt een biomateriaal direct over de blootliggende pulpa geplaatst. Het aanbrengen van dit biomateriaal creëert een minerale barrière die zowel de blootliggende pulpa kan beschermen als het weefselherstel kan bevorderen. Nadat het pulpa-overkappingsmateriaal is aangebracht, wordt de tand of kies gevuld. Directe pulpa-afdekking wordt doorgaans alleen aanbevolen als de blootstelling minimaal is en als de blootgestelde pulpa gezond lijkt en geen tekenen van ontsteking vertoont. Bovendien is het vaak het meest effectief bij jongere mensen.
  • Pulpotomie: Een pulpotomie is een procedure waarbij de pulpa wordt verwijderd. Deze procedure is vergelijkbaar met directe pulpa-afdekking en kan worden uitgevoerd wanneer de pulpa blootligt door tandbederf of schade. Bij een pulpotomie wordt de ontstoken pulpa verwijderd. Vervolgens wordt een biomateriaal aan de binnenkant van de tand of kies toegevoegd om de genezing te bevorderen en bacteriegroei te voorkomen. Na deze procedure wordt het tandbederf opgevuld. Meestal wordt een kroon geplaatst om de tand te herstellen en te beschermen tegen schade. Over het algemeen worden pulpotomieën vaak gedaan bij kinderen die nog hun melktanden hebben of onderontwikkelde volwassen tanden, waarbij de wortel nog niet volledig gevormd is. Bij volwassenen worden ze meestal alleen uitgevoerd als noodprocedure om de pijn te verlichten totdat een wortelkanaal kan worden aangelegd. Als er tekenen van infectie of onomkeerbare schade aan de pulpa zijn, wordt een pulpotomie niet aanbevolen. In dat geval is een pulpectomie of extractie noodzakelijk.
  • Tandextractie: Een extractie kan worden aanbevolen bij ernstig tandbederf of schade. Vaak bepaalt uw tandarts dat dit niet kan worden hersteld met andere technieken, zoals een wortelkanaal.

Nadat een tand is getrokken, kunnen verschillende dingen worden gebruikt om deze te vervangen. Enkele voorbeelden zijn: tandheelkundige implantaten, tandheelkundige bruggen en uitneembare gedeeltelijke prothesen.

Worden tanden zwak na een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling kan een tand redden van een verdere infectie, maar voorkomt niet dat de tand verzwakt. In combinatie met tandbederf verzwakt een wortelkanaalprocedure de tand doordat de hoeveelheid gezond weefsel in de tand afneemt. Om te voorkomen dat de tand afbrokkelt, zal de tandarts adviseren de tand te herstellen met een kroon.

Kun je op dezelfde dag een wortelkanaal en een kroon krijgen?

De tandarts bepaalt het juiste moment om de kroon op de herstelde tand te plaatsen. Sommige tandartsen geven er de voorkeur aan de kroon onmiddellijk na de wortelkanaalbehandeling te plaatsen, terwijl anderen wachten tot een volgende afspraak. Hoe ernstiger de barst of breuk, hoe sneller de kroon geplaatst moet worden. Ook zal de tandarts de plaatsing uitstellen als de patiënt nog steeds pijn heeft aan de tand.

Wat is beter extractie of wortelkanaalbehandeling?

In de meeste gevallen is een wortelkanaalbehandeling een betere manier om een geïnfecteerde tand te behandelen dan een extractie. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld als de tand of kies extreme schade heeft opgelopen. Uw tandarts zal uw mondgezondheid zorgvuldig analyseren voordat hij een behandeladvies geeft.

Heb ik antibiotica nodig na een wortelkanaalbehandeling?

Het is niet altijd nodig om antibiotica te nemen na een wortelkanaalbehandeling. Het is belangrijk dat u na de wortelkanaalbehandeling de instructies van uw tandarts opvolgt. Soms zal uw tandarts u antibiotica voorschrijven, maar soms ook niet. Veel mensen zijn verbaasd dat overmatig gebruik van antibiotica ook problemen kan veroorzaken, omdat bacteriën zich kunnen aanpassen om antibiotica te weerstaan. Daarom nemen de meeste tandartsen een afwachtende houding aan als het gaat om antibiotica: ze houden de patiënt in de gaten en gebruiken ibuprofen tegen pijn en koorts voordat ze antibiotica voorschrijven.

Wat zijn de voor- en nadelen van een wortelkanaalbehandeling?

Voordelen:

  • Zorgt voor pijnverlichtingş.
  • Stopt de verspreiding van de infectie.
  • Zorgt voor comfortabel eten en kauwen.
  • Kosteneffectieve tandheelkundige behandeling.
  • Redt uw natuurlijke tand.

Nadelen:

  • Aangezien de tand zwakker wordt, zal hij broos zijn en vatbaar voor breuken.
  • Na deze behandeling kan een kroon nodig zijn.
  • Na de procedure kan de tand verkleuren of donkerder worden.
Hoe lang na een wortelkanaalbehandeling moet u een permanente vulling krijgen?

Aangezien wortelkanaalbehandelingen vatbaar zijn voor breuken, moet er zo snel mogelijk een permanente vulling worden aangebracht als er geen infectie in de tand is. Als er een infectie is, moet het wortelkanaal worden afgesloten en gevuld, en een permanente vulling moet worden gedaan zodra de infectie onderdrukt.